TERAPİLER

Manuel Terapi

Manuel terapi, fizyoterapist meslek grubuna ait sadece uzman kişinin ellerini kullanarak ve yardımcı hiçbir alet veya cihaz kullanmaksızın uyguladığı bir yöntemdir. Bu yöntemde fizyoterapist ellerini kullanarak çalışmalarını yürütür ve burada uygulayan kişinin el hislerinin gelişmiş olması çok önemlidir.

El hisleri neden önemli ve ne demek?

Manuel terapi, gelişi güzel uygulanacak kadar masum bir yöntem değil. Fizyoterapist uygulama yaptığı dokunun normalde ne durumda olması gerektiğini ve test ettiğinde ne durumda olduğuna karar vermeli ve terapi programını buna göre oluşturmalıdır. Burada dokunun durumunu yorumlayabilmek el hislerine bağlı bir konu ve önemi son derece yüksek.

Manuel terapi, uygulayan fizyoterapiste ve aldığı eğitime bağlı olarak içerisinde çok farklı tekniklere yer verebilecek oldukça geniş bir alan ve en etkili olduğu alan ortopedik rahatsızlıklara bağlı oluşan ağrılı durumlar.

 

Fakat manuel terapi ve ağrı konusunun birbiriyle olan ilişkisi, bu kadar basitçe anlatılamayacak kadar derin ve kompleks bir hikayeye sahip. Diğer başlıklara göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz…

Manuel Terapi Uygularken Vücudunuzda Ne Oluyor? Faydaları Neler?

Her şeyden önce bir insanın bir insana sadece dokunması bile vücutta sempatik ve parasempatik sinir sistemini etkiler.

Çok kısa ve anlaşılır bir şekilde nedir bu sempatik ve parasempatik sinir sistemleri;

Eğer insan veya insan beyni bir durumu tehdit olarak algılarsa burada sempatik sinir sistemi aktif hale gelir. Sempatik sinir sistemi aktifken yapılacak basit bir uygulama bile beyin tarafından tehdit olarak algılanabilir. Vücudun bu tepkisinin farkına varmış olmak ve dokunurken bile dikkatli olmak gerekebilir.

İşte tam olarak sempatik sinir sistemin bu handikabından ötürü “Manuel Terapi” göründüğü kadar basit bir uygulama değil.

Parasempatik sinir sistemi ise çok basittir. Doğru şiddette, doğru yere, doğru uygulama yapılırsa kişide parasempatik sinir sistem etkin olmaya başlar ve vücut rahatlamaya başlar.

Yani “İyi bir Manuel Terapi uygulaması aslında “Dokunma Sanatı”dır.” (Fizyoterapist Ömer BOZ)

O zaman birinci etki, fizyoterapist size doğru bir şekilde dokunmaya başladığı zaman parasempatik aktivasyon başlar.

İkinci etki, sinir sisteminiz rahatlar.

Üçüncü etki, vücudunuzun dolaşımı artar.

Dördüncü etki, parasempatik sinir sistemin aktivasyonu ile ağrınızda azalma olur.

Beşinci etki, kaslarınızdaki spazm ve gerginlik azalır.

Altıncı etki, hareket kabiliyetiniz artar.

Manuel terapinin etkilerinden ve faydalarından bahsettik şimdi de çok kısa ne gibi zararları olabilir bunlardan bahsedelim,

Bunun için diğer başlığa göz atın…

Manuel Terapinin Zararı Var Mı?

Bilinçsizce yapılan her işte olduğu gibi manuel terapinin de zarar verdiği veya olumsuz sonuçlandığı durumlar muhakkak olabilir.

Bu durumu minimuma indirmek için uygulanacak olan tekniğin kişiye uygun olup olmadığı öncesinde analiz edilmeli ve teknik uygulanırken ne gibi bir etki bekliyoruz ne gibi bir sonuç alacağız bunun ön analizi kesinlikle yapılmalıdır. Yani neyi neden yapıyor olduğumuzu öncelikle bizim biliyor olmamız gerekir.

Danışan ile yapılan ilk seansta değerlendirme bölümü çok önemli bir süreçtir ve bu sürecin hızlı geçilmemesi karşımızdaki kişiyi anlama, hissetme ve şikayetinin ana kaynağını tespit edebilme noktasında ciddi önem arz etmektedir. Bu süreç ne kadar dikkate alınırsa, manuel terapinin olumsuz sonuçları da minimale indirgenmiş olur.

Manuel terapi, son zamanların popüler terapi yöntemlerinden biri oldu ve bir konu ne kadar gündemde tutunuyorsa üzerine çektiği ilgi, alaka, talep artıyor. Bu talep hem ihtiyacı olanlar tarafından hem de bu işi icra edenler tarafından sağlanıyor.

Bir konunun bu kadar ilgi çekiyor olması ise, konuyla ilgili verilen eğitimlerin hızlandırılmasına, ince nüansların göz ardı edilmesine sebep oluyor ve ortaya çıkan sonuç ise yapılan işin kalitesinin azalması ile netice buluyor.

Bu durumun oluşturduğu terslik ise hizmet alacak insanların kafasında, doğru sandığımız bazı yanlışlar…

Bunlar neler? Bunun için yazının diğer başlığına geçin…

Manuel Terapi ile İlgili Doğru Zannettiğimiz Yanlışlar

En sık karşılaştığımız ve en büyük yanlış, manuel terapi “kütletme” değildir.

Halk arasında “kütletme” olarak tabir edilen işlem “manipülasyon” işlemidir. Manipülasyon ise manuel terapinin içerisinde bulunan sadece bir tekniktir ve manuel terapi sadece bir tekniğe indirgenemeyecek kadar geniş bir alandır.

Bu kadar geniş bir alanı tek bir uygulamaya (yani kütletme) boyutuna indirgemek alanı daraltmaktan başka bir şey değil ve bu alanda yapılan çok daha efektif diğer uygulamalara büyük haksızlık.

İkinci karşılaştığımız sorun, manuel terapi masaj yapmak değildir. Evet masaj bir manuel terapi yöntemidir çünkü elle yapılan her terapi manuel terapidir. Fakat bir fizyoterapistin yaptığı manuel terapi bundan çok daha fazlasıdır. En azından kendi adıma bunu gönül rahatlığı ile dile getirebilirim.

Üçüncü sorunumuz ise, manuel terapi ağrının olduğu bölgeye veya yere “basmak” değildir. Bu durumla ilgili sadece şunu söyleyebilirim ki birçok durumda ağrının olduğu yere dokunmuyoruz bile…

Şimdi de diğer başlıkta Fizyoterapist Ömer BOZ olarak nasıl bir yöntem ve protokolle terapi programları oluşturuyorum bundan bahsedelim.

Bu yazıdaki en önemli başlık olabilir, nasıl çalışıyoruz merak ediyorsanız lütfen diğer başlığı okuyunuz…

Fizyoterapist Ömer Boz’un İzlediği Yol ve Çalışma Yöntemi

Almış olduğu üst düzey eğitimler ile vücudun kompleks bir yapı olduğunun bilincinde olan bir terapisttir. Vücut kompleks bir yapı çünkü; ağrı hissettiğimiz yer, her zaman problemin orada olduğunu göstermez.

Vakaların yarısından fazlasında refere (yansıyan) ağrı dediğimiz ağrı tipi ile karşılaşıyoruz. Bu demek oluyor ki problem ağrıyı hissettiğimiz yerden farklı bir yerde olabiliyor. Bu durum anatomik veya fizyolojik olarak bir şekilde bağlantısı olan ilgili yerler arasında gerçekleşir. Omurgadan kaynaklanan bir problem ilgili omurgayla alakalı kolda, bacakta veya iç organla alakalı bir problem ise omuzda, dizde ağrı olarak karşımıza çıkabilir.

Bu tarz sorunların tespiti için özenli bir değerlendirme ve danışan hikayesi almak elzem bir konudur. Bunun yanında ise uygulayıcı kişinin donanımlı olması da en önemli noktadır.

Fizyoterapist Ömer BOZ, almış olduğu sertifikalı üst düzey eğitimler ile uzun yıllar kendisine yatırım yapmış ve hala eğitimlere devam ederek kendisini geliştirmeye ara vermemiştir. Tüm bunların yanında ise ağrı-beyin arasındaki ilişkiye merak duyarak bu konuyla alakalı birçok kitap okumuş ve bu konu üzerine kendisini geliştirmeye aktif olarak devam etmektedir.

Ağrının kendisi ise tüm bu anlattıklarımızdan daha kompleks bir durum, ağrı konusunda daha hassas ve spesifik makalelere sitemizde ilerleyen zamanlarda yer verilecektir.

Fizyoterapist Ömer BOZ, Kocaeli İzmit bölgesinde kurucusu olduğu MediBalance Clinic kurumunda fizyoterapi hizmeti vermektedir.

Manuel Terapinin Kullanıldığı Alanlar

• Boyun fıtığı
• Bel fıtığı
• Frozen shoulder (Donuk omuz)
• Kas spazmı
• Radikülopati (Sinir kök basısı)
• Omuz – dirsek ağrıları
• Kalça – diz ağrıları
• Kas ağrıları
• Sinir sıkışması
• Diğer ağrılı durumların birçoğunda kişinin uygunluk durumuna bağlı olarak kullanılabilir.

Diğer terapilerileri incelemek ister misiniz?

Lenfödem Terapi

Lenfödem tanısı almış kişilerde, hücreler arası boşlukta biriken sıvının boşaltılması için uygulanan ve uzmanlık gerektiren bir yöntem...

GTOS Terapi

Adını “Golgi Tendon Organı Stimülasyonu” baş harflerinden alan profesyonel cihaz ile uygulaması yapılan bir yöntemdir. Uygulama yapılan bölgeye...